Vital10 sprak op het Jubileum symposium van het Helen Dowling Instituut 5 juli 2018.

Hieronder een verslag van Inge Diepman, presentatrice en een indruk via een 3 minuten filmpje:

Verslag Inge Diepman: Wees alert als mantelzorgers spreken over vermoeidheid tijdens de zorg voor een geliefde of ouder die kanker heeft. Ook zíj kunnen kanker hebben. Kanker komt zo vaak voor, dat het een valkuil is om aanhoudende vermoeidheid als vanzelfsprekend toe te schrijven aan de zorg voor een ander. Het was één van de boodschappen van Bob Pinedo, emeritus hoogleraar en nu second opinion arts voor oncologie, op het bijzondere jubileumsymposium van het Helen Dowling Instituut (psychologische hulp bij kanker). Bijzonder, omdat aandacht voor het werk van het HDI gecombineerd werd met de persoonlijke verhalen van Bob Pinedo en de twee dochters Pinedo, die beiden kanker kregen in het jaar dat hun vader een prestigieuze oncologieprijs in ontvangst nam.

NRC-journalist Danielle Pinedo en haar AD-collega Bart van Eldert overleefden de ziekte, maar vertelden dat beter worden a hell of a job is. Hun briefwisseling tijdens het ziekteproces en daarna is opgetekend in het boek “Beter worden is niet voor watjes”. Een her- en erkenning voor veel (ex) kankerpatiënten en hun naasten.

Vasculair internist Sabine Pinedo zette, geïnspireerd door haar eigen ervaring als patiënt, het online platform Vital10 op, dat je altijd toegang geeft tot een arts en je begeleidt in het (weer) vitaal worden of blijven.

Bob Pinedo was de man die een brug sloeg tussen de wetenschap en de zorg voor de patiënt. Het Helen Dowling Instituut doet hetzelfde op het gebied van psychosociale zorg. Wetenschappers die onderzoek doen naar onder andere vermoeidheid, angst voor terugkeer van de kanker en online-therapieën werken onder één dak met de zorgverleners voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. HDI bestaat 30 jaar en hoopt de komende jaren uit te kunnen breiden om meer mensen hulp te kunnen geven.

Het was een middag die mij als gespreksleider lang zal bijblijven. Dank aan alle gasten voor hun openheid, hun passie en hun kennis: Bob Pinedo, Danielle Pinedo, Sabine Pinedo, Bart van Eldert, Hanneke Haanraadts, Annette Pet en Marije van der Lee.