Vital10 en SamenGezond slaan handen ineen om persoonlijk leefstijladvies toegankelijk te maken.

E-health helpt drempel verlagen voor leefstijl advies
Persoonlijk leefstijladvies moet toegankelijk zijn voor iedereen. Vital10 en SamenGezond slaan hiervoor de handen ineen. Door hun e-health te koppelen worden tal van interventies en een netwerk van professionals op het gebied van zorg en gezondheid aan elkaar verbonden.

23 januari 2019

E-Health en zelfmanagement maken het een stuk makkelijker om actief aan de slag te gaan en zijn voor een breed publiek toegankelijk. Leefstijladvies wordt hiermee beschikbaar voor iedereen en kan worden toegepast op de persoonlijke behoefte, of je nu ziek bent of gezond.

Internist Sabine Pinedo en cardioloog Roderik Kraaijenhagen helpen met behulp van het Vital10 platform mensen met zorg op afstand en zelfmanagement gezond te worden en/of gezond te blijven. Pinedo: “Gezondheidsproblemen kunnen van grote impact zijn en voor onzekerheid zorgen. Het is dan fijn om van een professional te horen dat je op de goede weg bent en de juiste dingen doet.” Daarnaast zien Pinedo en Kraaijenhagen dat door alle informatie die er is over het verbeteren van je leefstijl, men niet altijd meer weet wat nu juist is. En de drempel om voor leefstijladvies naar de huisarts te gaan is hoog. Het zou fijn zijn als een huisarts mensen een programma kan aanbieden dat helpt hun leefstijl te verbeteren en kan doorverwijzen naar (gecertificeerde) aanvullende expertises voor de mensen die het nodig hebben.

Het online gezondheidsprogramma SamenGezond, met bijbehorende app, en de persoonlijke gezondheidsomgeving van Vital10 bieden hier uitkomst.
Jeroen Pronk, Manager SamenGezond: ‘SamenGezond is voor iedereen toegankelijk en geeft de deelnemer inzicht in zijn/haargezondheid . Met een online coach, tips, blogs en uitdagingen geeft SamenGezond het een steuntje in de rug om aan je gezondheid te werken, je fitter te voelen en meer uit je gezondheid te halen.” Kraaijenhagen vervolgt: “Door met elkaar samen te werken ontstaat er een gezondheidsmanagement platform dat voor iedereen toegankelijk is, of je nu ziek bent of gezond. Met daarbij een breed palet aan e-health interventies en toegang tot gecertificeerde experts en gekwalificeerde zorgprofessionals voor hen die daar interesse in hebben of het vanwege gezondheidsproblemen juist nodig hebben.”

Vital10 en SamenGezond willen een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) digitaal beschikbaar stellen zonder indicatie. Hierdoor wordt leefstijladvies toegankelijk voor een breed publiek. De eerste stap is gezet door het bieden van een online leefstijladvies door erkende Visiom leefstijlcoaches, aangesloten bij Vital10 aan verzekerden in het Leefkracht collectief van Menzis*. Na het eerste gesprek met de leefstijlcoach bieden de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van Vital10 en SamenGezond nog 10 weken informatie en stimulans om de besproken stappen ook echt te zetten. Daarnaast kunnen ook andere parameters zoals bloeddruk en suikerwaarden worden gemonitord. Dit om inzicht en bewustwording in de relatie ziekte en leefstijl te vergroten. De leefstijlcoach houdt in de gaten hoe het gaat en is beschikbaar voor advies of vragen.

* het leefstijladvies is tegen betaling ook beschikbaar voor deelnemers die niet verzekerd zijn bij Menzis.